Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mammografia

Voiko mammografiaan tulla silikoni-implanteilla?
Kyllä voi. Proteesit eivät mene rikki mammografiassa. Mikrokalkit näkyvät mammografiassa selvästi paremmin kuin ultraäänessä, ja siksi mammografia on suositeltava myös proteesien kanssa.

Kuinka usein mammografiaan olisi syytä tulla?
Rintojen tutkimukseen olisi syytä hakeutua 40-vuotiaasta alkaen aina 2 vuoden välein. Sitä ennen rintojen tutkimukseen kannattaa hakeutua mikäli oireita, kuten pitkittynyttä kipua tai tunnusteltavissa olevia patteja ilmaantuu. Tutkimuksen ja hoidon hyöty aina 90-vuotiaaksi saakka on todettu kattavien tutkimusten avulla.

Voiko mammografiaan tulla liian useasti?
Jos rintaan on ilmestynyt patti, ei ole mitään syytä viivytellä mammografiaan tuloa vaikka aikaisempi kuvaus olisikin tehty. Pieni osa rintasyövistä kasvaa hyvin nopeasti. Normaali aikaväli kuvauttamiselle on yhden vuoden välein niille, joilla on lähisuvussa rintasyöpää ja kaikille muille 2 vuoden välein. Toimintamallin ansiosta rintasyövän löytymisriski per käynti on oireettomalla, yli 40-vuotiaalla naisella n. 1/200. Yhden mammografiakäynnin aiheuttama rintasyöpäriski on säteilyn kautta 1/13.000, joten kuvauksen hyöty/riski on selvästi kuvausta puoltava.

Voiko mammografiaan tulla jos rintani ovat kokonaan poistetut?
Jos molemmat rinnat ovat poistetut, ensisijainen tutkimusmenetelmä on ultraääni. 

Voiko mammografiaan tulla jos rintojani on leikattu?
Voi tulla. Kuvausta voidaan tarvittaessa täydentää rintojen ultraäänitutkimuksella.

Voiko mammografiaseulontaan tulla syöpäkontrollien aikana?
Syöpäkontrollien välissä voi käydä seulonnassa. Säteilytutkimusta ei kuitenkaan suositella toistettavaksi alle puolen vuoden aikavälin, mikäli uusia oireita ei ole ilmaantunut.

Kuinka paljon mammografiasta saa säteilyä?
Potilaan saama säteilyn määrä on pientä mammografiassa. Säteilyn aiheuttama riski on 1/13000. Selvästi suurempi riski on sillä, että seulonnan aikana todetaan rintasyöpälöydös.

Häiritseekö sydämentahdistin mammografian ottoa?
Sydämentahdistin ei häiritse mammografiakuvausta.

Pääseekö kuvaukseen pyörätuolilla?
Yleensä pääsee, ja jos ei, voidaan kuvaus suorittaa ultraäänen avulla.

Milloin hakeutua mammografiaan?
Oireiden ilmaantuessa tai kun 40-vuotissyntymäpäivä lähestyy. Siitä eteenpäin aina kahden vuoden välein.

Mikäli mammografiassa on löydös, miten jatkohoito järjestetään?
Jatkohoitoa vaativan tuloksen löydyttyä, lääkärimme tekevät lähetteen kunnalliseen terveydenhuoltoon sairaalapuolelle. Hoitoa vaativat löydökset hoidetaan ja kontrolloidaan sairaalassa.

Onko mammografiaan esivalmisteluja?
Mammografia ei vaadi esivalmisteluja.

Miten saan vastauksen seulontamammografian tuloksista?
Tervekirje tulee postitse kotiosoitteeseen 2 – 4 viikon sisällä. Mikäli kuvausta pitää tarkentaa, kutsutaan asiakas varmistusultraäänitutkimukseen puhelimitse nopeammin.

Kuinka kauan mammografia kestää?
Mammografia kestää 5-10 minuuttia.

Ultraäänitutkimukset

Onko ultraäänitutkimuksiin esivalmistelua?
Osaan ultraäänitutkimuksiin on esivalmistelut. Usein nämä ovat vatsan alueen tutkimuksia. Ruuan ja nesteen nauttiminen juuri ennen kuvausta häiritsee kuvaustekniikkaa ja saattaa jättää osan tutkittavista elimistä varjoonsa. Myös ilman syntyminen suolistoon aiheuttaa kuvaukseen häiriötä.  Lisätietoa kuvauksesi esivalmistelusta saat ajanvarauksesi yhteydessä. Voit myös ladata tästä ultraäänitutkimusten esivalmisteluohjeet.

Kuinka paljon säteilyä ultraäänitutkimuksesta aiheutuu?
Ultraääni on nopea, kivuton ja perustuu korkeaan äänitaajuuteen. Ultraääni ei siis lasketa ionisoivaan säteilyyn ja on oikein käytettynä turvallinen kuvausmenetelmä myös raskauden aikana.

Mitä ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia?
Tutkimusmuotoa käytetään usein pehmytkudoksien, sisäelimien sekä verisuonitutkimuksiin. Myös nivelvaivasta riippuen osaa nivelistä/niiden oireista voidaan tutkia ultraäänellä. Ultraäänen avulla voidaan antaa myös injektioita niveliin. Näistä yleisin on kortisonipistokset.

Sopiiko ultraäänitutkimus lapsille?
Ultraäänitutkimus on turvallinen ja kivuton tutkimusmenetelmä myös lapsille.

Röntgentutkimukset

Tarvitseeko röntgentutkimukseen esivalmisteluja?
Röntgenkuvauksiin ei ole esivalmisteluja.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Laita viestiä, vastaamme mahdollisimman pian.