Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voiko mammografiaan tulla silikoni-implanteilla?
Kyllä voi. Proteesit eivät mene rikki mammografiassa. Mikrokalkit näkyvät mammografiassa selvästi paremmin kuin ultraäänessä, ja siksi mammografia on suositeltava myös proteesien kanssa.

Kuinka usein mammografiaan olisi syytä tulla?
Rintojen tutkimukseen olisi syytä hakeutua 40-vuotiaasta alkaen aina 2 vuoden välein. Sitä ennen rintojen tutkimukseen kannattaa hakeutua mikäli oireita, kuten pitkittynyttä kipua tai tunnusteltavissa olevia patteja ilmaantuu. Tutkimuksen ja hoidon hyöty aina 90-vuotiaaksi saakka on todettu kattavien tutkimusten avulla.

Voiko mammografiaan tulla liian useasti?
Jos rintaan on ilmestynyt patti, ei ole mitään syytä viivytellä mammografiaan tuloa vaikka aikaisempi kuvaus olisikin tehty. Pieni osa rintasyövistä kasvaa hyvin nopeasti. Normaali aikaväli kuvauttamiselle on yhden vuoden välein niille, joilla on lähisuvussa rintasyöpää ja kaikille muille 2 vuoden välein. Toimintamallin ansiosta rintasyövän löytymisriski per käynti on oireettomalla, yli 40-vuotiaalla naisella n. 1/200. Yhden mammografiakäynnin aiheuttama rintasyöpäriski on säteilyn kautta 1/13.000, joten kuvauksen hyöty/riski on selvästi kuvausta puoltava.

Voiko mammografiaan tulla jos rintani on poistettu?
Voi tulla. Rinnasta saadaan usein viistokuva. Kuvan ottamiseen vaikuttaa kuitenkin kuinka paljon kudosta on jäljellä ja aina kuvaus ei onnistu. Kuvausta voidaan tarvittaessa täydentää rintojen ultraäänitutkimuksella.

Voiko mammografiaseulontaan tulla syöpäkontrollien aikana?
Voi tulla. Syöpäkontrollien välissä voi myös käydä seulonnassa, etenkin oireiden ilmaantuessa. Säteilytutkimusta ei kuitenkaan suositella toistettavaksi alle puolen vuoden aikavälin mikäli uusia oireita ei ole ilmaantunut.

Kuinka paljon mammografiasta saa säteilyä?
Säteily määrä on pientä mammografiassa. Säteilyn aiheuttama riski on 1/13000. Selvästi suurempi riski on sillä, että seulonnan aikana todetaan rintasyöpälöydös.

Häiritseekö sydämentahdistin mammografian ottoa?
Sydämentahdistin ei häiritse mammografiakuvausta.

Pääseekö kuvaukseen pyörätuolilla?
Yleensä pääsee, ja jos ei, voidaan kuvaus suorittaa ultraäänen avulla.

Milloin hakeutua mammografiaan?
Oireiden ilmaantuessa tai kun 40-vuotissyntymäpäivä lähestyy. Siitä eteenpäin aina kahden vuoden välein.

Mikäli mammografiassa on löydös, miten jatkohoito järjestetään?
Jatkohoitoa vaativan tuloksen löydyttyä, lääkärimme tekevät lähetteen kunnalliseen terveydenhuoltoon sairaalapuolelle. Hoitoa vaativat löydökset hoidetaan ja kontrolloidaan sairaalassa.

Kuinka paljon mammografia maksaa?
Mammografia maksaa 160-200 euroa.

Onko mammografiaan esivalmisteluja?
Mammografia ei vaadi esivalmisteluja.

Miten saan vastauksen seulontamammografiasta?
Tervekirje tulee postitse kotiosoitteeseen kahden viikon kuluessa. Mikäli kuvausta pitää tarkentaa, kutsutaan asiakas varmistusultraäänitutkimukseen puhelimitse.

Kuinka kauan mammografia kestää?
Mammografia kestää 5-10 minuuttia.